Как остарява кожата ни и как да запазим младежкия си вид по-дълго?Как се променя нашата кожа в зряла възраст и как да запазим младостта на лицето си по-дълго време?

В козметиката за зряла кожа започва да се говори още с възрастта 22 години. До тогава тя е била млада и грижите за нея са съответствали на грижи за млада кожа. Но минавайки прага 22 всяка от нас следва да е започнала с превантивните грижи по остаряването. И колкото по-напред вървим, толкова по-активни и неотменни трябва да стават тези грижи.

Мисля, че липсата на осъзната грижа за кожата ни се дължи на незнанието ни за промените, които протичат в нея с напредването на възрастта. Смятаме, че това си е естествен биологичен процес, на който не можем да въздействаме, но всъщност можем.

В много голяма степен можем!

С тази статия искам да опиша всички важни процеси един по един и какво може да направим във всеки един от тях.

01 | Промени във външния слой

В най-външния слой на кожата ни, епидермиса времето за обновяване на епидермалните клетки значително се забавя. При млада кожа процесът от регенерация (зараждане) на новата клетка до ексфолиация (напускането й на тялото) се извършва за 28 дни. С напредъка на възрастта, това време започва да се увеличава на постепенно на 30 – 35 дни и повече.

Резултатите за външния ни вид? Кожа с видимо сивкав и несвеж тен. Груба и неравна повърхност. Недобре и некрасиво структуриран външен слой.

Как да се грижим?

У дома: Може да използваме пилинг маски 1 път в седмицата. Те премахват по механичен път повърхностните клетки и предизвикват кожата да се обновява с по-бързи темпове. Не се препоръчват за жените със суха и/или чувствителна кожа. Тези жени може да заменят абразивните пилинг продукти с маска от хума + невен или роза, 1 седмично.

Сауна у дома или фитнес центъра: може да използваме сок от ананас вместо ензимна пилинг маска в сауната при първото влизане.

В козметичния салон: Ензимен пилинг на кожата веднъж седмично, препоръчителен за всеки тип кожа. Във възрастта 35+ е препоръчително да се изготви годишна програма със средно-дълбоки пилинги за обновяване на епидермалния слой, каквито са билковият и химическият пилинги, съчетани с програма за по-бързо регенериране на външния слой. Не е препоръчително да се предприемат пилинги с уреди от типа на микродермоабразио, лазер и други, защото като процедури крият много рискове в изпълнението си.

В хранителния ни режим трябва да присъстват витамин А, във варианта си ретинол, комбиниран с витамин С.

02 | Промени в пигментацията

С времето част от меланоцитите – клетките, отговорни за цвета на кожата, очите и косите ни, изчезват, а друга част от тях увеличават големината си. Меланоцитите произвеждат пигмент, чиято основна цел е да ни защитава от вредните УВ лъчи в слънчевата светлина. Дисфункция в меланоцитите довежда до появата на тъмни, неизпъкнали, безполезнени петна, най-често в редовно излаганите на слънце участъци от кожата ни – лице, деколте и ръце.

Може да защитаваме откритите участъци на кожата си успешно като използваме кремове със слънцезащитен фактор. В градски условия по-нискък фактор, SPF 6 например, е достатъчен. На море, в планината, през лятото и в следобедните часове със силно слънце, по-високият фактор е задължителен.

При добра грижа и защита на кожата ни от слънце е реално възможно никога да не се появят старчески петна по нея.

Търсете в крема си съставки като титаниев диоксид, циноков окис, железен оксид. За тези съставки се тръби, че са вредни. Всъщност те не проникват в кожата ни, тяхната цел е да стоят на повърхността й и отразяват разрушителните алфа и бета УВ лъчи.

В хранителния ни режим трябва да присъстват: витамин С, витамин Е, бета-каротен и плодове с тъмни кори заради биофлавоноидите в тях, които са вторичен слънцезащитен фактор.

03 | Промени в антибактериалната бариера на кожата

С напредването на годините настъпват трайни промени във функцията на мастната жлеза. Количеството секретиран себум върху повърхността на кожата и в епидермиса намалява и с това се увеличава неспособността й да задържа влага. Себумът също има и съществено отношение върху качеството, здравината и лъскавостта на косъма и красотата на косите ни.

Промяната във функцията на потната жлеза се изразява в намалено количество секретирана пот.

Двата процеса в комбинация и с намаленото количество липиди, отделяно от епителните клетки в междуклетъчното пространство на епидермиса променят липидно-водната бариера на кожата и тя не може да изпълнява пълноценно своите антимикробни функции, защита от бактерии и химикали. Кожата е податлива на инфекции, лишеи и зачервявания, става раздразнителна и чувствителна.

Загубата на ценна влага от вътрешните слоеве на кожата в резултат на по-активното изпарение поради липса на липидна бариера ще доведе до появата на малки финни бръчици на повърхността, ще се отрази върху качеството на колагена в дермиса, още повече ще изостри чувствителността, може да доведе до сърбежи и ще доведе до загуба на сияйността на кожата.

Намалената фунцкция на потната жлеза в допълнение е причина тялото ни да не може да се терморегулира ефективно в условията на високи температури на околната среда и това да доведе до топлинен удар.

За жените, които са имали мазна кожа в 20-те и 30-те си години тези процеси ще доведат до нормализиране на омазняването. За жените със суха или нормална кожа обаче, тези процеси ще задълбочат добре познатите им проблеми.

Как да се грижим?

У дома: Жените със суха кожа да използват подхранващи нощни кремове и редовно да прилагат хидратиращи маски за лице. Вместо нощен крем те може да използват успешно масла от арган, макадамия, карите или какао. Жените с мазна кожа да си правят редовно хидратиращи маски за лице, да използват хидратиращи кремове и интензивно хидратиращи серуми.

Сауна у дома или фитнес центъра: Жените със суха кожа може да използват директно описаните масла върху кожата си докато са в сауната. Жените с мазна кожа може да слагат маска от чиста хума за 3-5 минути в почивката след като излязат от сауната.

В козметичния салон: Ключови за жените със суха кожа ще са подхранващите процедури. За всички типове кожа са задължителни интензивно хидратиращите процедури с хиалуронова киселина, маски с водорасли, масаж с интензивно хидратиращи серуми. Ежемесечно или в серии в края на зимата и края на лятото.

В хранителния ни режим трябва да присъстват: вода, качествени растителни масла и серамиди.

04 | Промени в стегнатостта и еластичността на кожата

В процеса на остаряването ни, своите функции забавят и фибробластите – клетките отговорни за производството на колаген, хиалуронова киселина, еластин и на практиката всичко в междуклетъчното пространство на съединителната тъкан в кожата – дермиса. Колагенът е ключов за стегнатостта, здравината на кожата и хубавия овал на лицето. Еластинът отоваря за еластичността, разтегливостта на кожата. Хиалуроновата киселина е един от ключовите фактори за задържане на вода в дермиса, която от своя страна е основната предпоставка за доброто качество на колагена и еластина. Производството на хиалуронова киселина във възрастта 40+ спада много под реално необходимите за доброто функциониране на кожата количества.

Намаленото производство на колаген, еластин и хиалуронова киселина води до трайна загуба на здравина и еластичност на кожата, забавено образуване на нова съединителна тъкан в случаите на разкъсване, изгаряне и рани.

Също, с времето спира производството на някои от типовете колаген, отговорни за изглаждането на кожата при механичен натиск, тоест за разглаждане на образувалите се при говорене, мимика или трайно притискане гънки по кожата. В резултат по лицето, шията и деколтето ни се появяват един специфичен тип бръчки – все по дълго-задържащи се и все по-трудно изглаждащи се гънки от притискане или мимики при говорене.

Какво да направим?

  1. Да се научим да спим по гръб, така ще си осигурим пълноценен сън без да притискаме и образуваме гънки по лицето и деколтето си. Те все по трудно ще се разглаждат с времето.
  2. Да се научим да говорим без да кривиш лицето си в мимики, без да си бръчкаме челото, без да повдигаме вежди, без да правим излишни мимики.
  3. Да държим врата си изправен. Това ще предотврати трайното притискане на кожата в средата и ще елиминира възможността от поява на често срещаните линии като резултат.

Също мисля е важно да се спомене, че кръвоносните съдове също губят своята здравина и еластичност с времето. Тънките капиляри имат склонност да се пукат и започват да прозират под изтъняващата кожа.

Как да се грижим?

У дома: В домашни условия няма ефективни средства, с които да се работи в насока подмладяване. Може да се използват маски с алое, градински чай, краставица, роза и женшен. Вероятността те обаче реално да повлияят върху задържането на младостта не е никак голяма. По-скоро би могло да се говори за изразен плацебо ефект от използването им, което не е за подценяване също. По-реалистични са шансовете ни със специализирани качествени козметични серуми и кремове, които да използваме ежедневно.

Сауна у дома или фитнес центъра: Сауната и парната баня са единствените ни възможни варианти в домашни условия да работим за трайна хидратация на кожата, да държим фибробластите активни по-дълго верме и да снабдяваме с хранителни вещества. В допълнение, редовното посещение в сауната ще засилва метаболизма на клетките и кожата ще работи като млада по-дълго време.

В козметичния салон: Подмладяващи процедури с колаген, хиалуронова киселина и активни серуми с алгоелементи. Алго маски. Йонофореза с хидратиращи и подмладяващи серуми. Процедури с ултразвук. Във възрастта 40+ ежеседмично. В комбинация с ензимен пилинг и масаж на лице просто ще вършат чудеса.

В хранителния ни режим трябва да присъстват витамин С и Q10.

05 | Промени в липидния слой

Липидите, мазнините в най-долния слой, хиподермиса на кожата са от ключово значение за нашето тяло, не само защото те активно участват в процесите на терморегулация и защита на ключови органи. От тяхното качество и количество зависи добрата хидратация на кожата, а хидратацията, всъщност, е основна съставка на младостта.

Какво се случва с липидите в нашето тяло? Преструктурират се, изтъняват, в областта на лицето на места напълно изчезват. Хиподермисът се свлича и се получават струпвания на липоцити в областта на брадичката и долната челюст. В областта на очите, скулите и челото хиподермисът изчезва почти напълно. Това води до абсолютна промяна в изгледа на кожата, тя сякаш хлътва – ефект, който се засилва още повече ако липсва   зъб. Не може да задържа влага, респективно губи здравина и еластичност, образува и е абсолютно неспособна да изглади бръчки. Кожата губи блясък, тонус и тен. Става мека и отпусната.

Устните също се променят и изтъняват, носът може да се удължи малко и да се закриви надолу.

Като цяло изтъняването на хиподермиса води до неспособност на тялото ефективно да се терморегулира и честото усещане за студ е част от живота на възрастните хора.

Какво може да направим?

  1. Да се грижим превантивно за преструктурирането на хиподермиса чрез масажи на лицето всяка седмица и активен спорт, да поддържаме тонуса на тялото.
  2. Да се грижим устните ни винаги да са намазани с балсам или червило.
  3. Да включим в диетата си разнообразни качествени растителни мазнини.
  4. Да приемаме Q10 и витамин С.

06 | Промени в чертите на лицето

Костите освен, че променят своята плътност и обем с времето поради загуба на костно вещество, те променят и своята форма. Особено видими са тези промени в лицето и походката. Това не значи, че ще събудим на 75 с лице, което не разпознаваме. Но значи, че то ще е променено по начин, който е характерен и описателен за възрастните индивиди.

В резултат на промяната в костната плътност и обем, костите ни, в това число и черепът, буквално се смаляват и това прави кожата ни да изглежда сякаш е един размер по-голяма. Тя увисва и образува гънки, също както когато сложим по-голяма ръкавица на ръката си. Кожата няма да се смали спрямо новия размер на костите и това е трети тип бръчки, който ще срещнем във възрастта.

Промяната в костната структура също е неизбежна. Очините кухини стават по-широки и по-дълги. Разстоянието между най-високата част на веждата и върха на носа се намалява. Скулите се вдлъбват, челюстта се смалява, отворът на носната кухина се вдлъбва.

Какво може да направим?

  1. Да приемаме калций и витамин Д.
  2. Да спортуваме, да се движим и водим активен начин на живот.

07 | Промени в мускулите на лицето

Особеното при промените в мускулите на лицето е, че те трайно контрахират (застиват) в най-често изпитваните от нас емоции. Мускулите се съкращават и отпускат, за да осигурят движението ни, но с течение на времето те стават лениви и малко по малко застиват в съкратеното си състояние. Така най-често изпитваните от нас емоции буквално се отпечатват, при това трайно върху лицето ни.

Това няма отношение към качеството, здравето и красотата на кожата ни, но много ми се искаше да го спомена, защото е фактор, който има значение за младежкото ни излъчване.

Какво може да направим?

Ежеседмичният масаж на лице, освен че ще се грижи за правилното структуриране на хиподермиса, ще отпуска мускулите на лицето ефективно и по-дълго ще запазим младежкото си изражение.

В заключение, красотата на кожата и начина, по който тя остарява зависят от начина, по който се храним и живеем, от това какви емоции изпитваме и какво е здравословното ни състояние. Качествена грижа за младостта на кожата ни означава и хубава храна, вода, добър сън, движение.

––––––––––

Автор: В. Тошкова, собственик на Студио Сауна