История на сауната от традициите до съвременните технологииФинландците са имали сауни, откакто живеят във Финландия. В началото помещенията, в които са живеели са представлявали дупки в земята покрити с торф. Този тип жилища били продиктувани от студения климат и от незнанието как да се построи къща от дървен материал.

В домашното огнище са поставяли купчина камъни, за да ги затоплят и чрез тях да поддържат температурата през нощта без да подклаждат постоянно огъня. Докато е нямало комини печките са се намирали в близост до вратата, така че, когато в печката се поставят повече дърва да не се задимява силно цялото помещение.

По–късно било открито хвърлянето на вода върху горещите камъни, като средство за затопляне на помещението още по–силно. Било също открито, че топлината се издига нагоре и обитателите построили широка платформа близо до тавана, където са седяли и са се наслаждавали на парата, получена от хвърлянето на вода върху горещите камъни, докато са си взимали сауна.

Те се научили да контролират чувството на топлина – изобретили Финландската сауна. Дори тези стари сауни имали основна идея за финландската сауна позната днес – имали са печка с множество камъни и пара. Чувството за топлина може да бъде леко сухо, горещо сухо, леко влажно, горещо влажно и т.н. в зависимост от комбинацията между пара и топлина.

Чрез хвърлянето на вода върху горещите камъни може да бъде регулирана температурата и лекото затопляне може да се превърне в изгарящо кожата само за секунди. В оригиналната финландска сауна всеки може сам да определи каква сауна да вземе.

С изключение на парата всяка сауна може да бъде описана с конкретни термини – построяване и затопляне, но чрез регулирането на парата финландецът се чувства господар на своята сауна. Когато финландец избира сауна той оценява парата и чувството за топлина, което тя създава. Видът, дизайна или качеството на конструкцията остават на втори план.

Когато финландците се научили да работят с дървен материал, започнали да строят сауните на повърхността на земята, но все още без комин. Те са наричани „черни сауни“, заради огромното количество сажди, който се отделяли по стените. Този вид черна сауна се затопляла от 2 до 5 часа и се изисквало трудоемко почистване на помещението преди да се пристъпи към взимането на сауна. Това е също е било доста опасно заради открития огън в сауната. Преди 17 век сауните се строяли в близост до други сгради, което засилвало опасността от големи пожари.

През 19 в. започнали да добавят към печките и комини. Опасността от пожари рязко спаднала и строенето на сауни се разпространило бързо. В началото на 20 в. печките вече се изработвали от стомана. Най-популярните печки са били с вид на варел с капак за пара. Тези печки са използвани преди Втората Световна Война и са белег на старата финландска сауна. Печката се нагрявала силно преди да се отвори капакът за пара, след което се вземало сауна. Температурата в помещението била ниска и в печката имало множество камъни. Топлината се получавала чрез образуването на пара. Тези сауни били великолепни заради огромното количество пара.

Днес сауните са усъвършенствани до крайна степен – топлината и количеството пара се регулират автоматично чрез контролни табла с точност до градус, говори се за дизайн на помещенията и участие в конкурси. Всяка година големите производители се състезават с новите си дизайнерски печки за сауна. Тук значение имат ергономичност, удобство за ползване, количество камъни и какво ли още не. Дали всичко това има смисъл? Като собственик на сауна ще ви кажа – ммм, не много. Като проектант, дизайнер и почитател на красивите неща, ще ви отговоря точно обратното – о, да!

––––––––––

Автор: В. Тошкова, собственик на Студио Сауна