Каква е разликата между уелнес и спа?За първи път срещнах понятията Wellness и SPA в началото на 2000 година по повод на работата си, и доста дълго време ми отне да подредя огромното количество информация, която циркулира по темата. Днес, все още научавам постоянно нови и нови неща, но сравнително успях да изградя  дефиниция за понятията Wellness & SPA  (Уелнес & Спа) и в тази статия ще се опитам да я изложа максимално стройно.

Кратко обяснение на понятията:

Уелнес / Wellness

  1. Цялостна философия и правила за един по-добър живот. Но и: онзи начин на живот, който спомага за доброто състояние на човешкия дух. Всички уелнес теории и концепции целят чрез правилното управление на отделните елементи във ежедневието да се постигне добруване на духа и едно по-добро емоционално състояние: уелнес състояние на физически и душевен баланс.
    1. Уелнес концепцията обхваща всички сфери на живот – физика, кариера, социално общуване, интелектуално развитие, емоционално състояние и дух. Като цяло предписва най-добрите начини за постигане на хармонично съществуване – от начини на хранене, поведение в обществото и кариерата, физически дейности и други.
    2. Взаимства най-доброто от световните философии: аюрведа, фенг-шуй, рейки и други. Ползва и някои от основните положения в езотеричните учения: кабала, шаманизъм. Като цялостна философия се опитва да обедини най-доброто от мисловната съкровищница на човечеството.

Уелнес център

  1. Най-често използван като място – курорт, център, който предлага различни занимания и процедури, въздействието на които се отразява благотворно върху вашето състояние (физическо и психическо) – водни и козметчини процедури, оздравителни и лечебни терапии, спортни занимания, активен релакс.
  2. Който предлага различни мероприятия, курсове и занимания, които помагат на хората да се развиват според уелнес философията в едно, няколко или всикчи нейни измерения.

Пример: център с отделни спа и козметични процедури, фитнес зали, аеробика, с прилежащи места за катерене, и тн. е уелнес център. Уелнес център обаче ще бъде и всеки център, който предлага обучение по аюрведа, стрес-мениджмънт, курсове тип “как да се храним здравословно и да се чувстваме добре”.

Уелнес, с други думи, е генерализиращо понятие и философия, която използвайки всякакви познания от различни области, ще ви помогне да постигнете едно по-добро душевно и физическо здраве.

Спа / Spa

Цялостно обгрижване на тялото чрез вода (минерална, морска, изворна) и различни водни процедури. Има множество теории за произхода на термина. Най-често срещаната е от латинския израз Sanus Pro Аqua – здраве чрез вода.

Спа курорт или център. Предлага обгрижващи и оздравителни процедури и програми с вода. Строго погледното и чисто професионално като спа център трябва да се разглежда само онова място, което предлага процедури с вода. Това, обаче никога и никъде не е било обособено самостоятелно, и винаги водните процедури се комбинират с редица козметични процедури на цялото тяло, масажи, обвивания на тялото с различни продукти и последващ активен релакс. Правилното наименование на подобен център е Wellness & Spa център, ние често обаче съкращаваме дългото Уелнес и Спа и го употребяваме кратко Спа. И все пак водната процедура е в основата на изживяването в Уелнес и Спа центъра, който условно се разделя на четири основни зони: процедури с топлина (топлинни), процедури с вода, масажи и козметични процедури, активен реклакс.

Спа се използва много често и в смисъла на хидромасажна вана тип “джакузи”. Идва директно преведено от английски и популяризацията на английската дума в този й смисъл идва най-вече със засилващата се американска тенденция и масовото производство и инсталиране на хидромасажни вани.

А ето го и по-дългия вариант

Уелнес / Wellness е непреводимо на български и като понятие идва от well-being – благосъстояние, благополучие. Уелнес e повече от понятие – то е жизнената концепция и житейската стратегия на модерния човек. Стратегия, която дойде в отговор на постоянно нарастващите темпове на живот, постоянно увеличаващия се стрес, на който се подлагаме.

Уелнес e генералната философия за това как да живеем един по-добър и пълноценен живот и има 6 основни измерения.

01 | Емоционален Уелнес

Това е способността да се контролира нивото на стрес, гняв и тъга и да се изразяват емоциите по най-подходящия и приятен (приятелски) начин. Баланс в емоционалните ни състояния, за едно по-добро и приятно съществуване.

02 | Духовен Уелнес

Това е търсенето на смисъла и посоката в човешкия живот и помага да израствате, да учите и да посрещате предизвикателствата. Това е изграждането на ценностна система, развиване и вяра в интуицията, емоциите и мислите, това е силата на вашия дух.

03 | Интелектуален  Уелнес

Като понятие определя способността да учите и да използвате информацията за лични и семейни цели, за целите на вашето професионално развитие. Като житейска стратегия съветва да бъдете отворен в мислите си към нови идеи и експерименти. Това е желанието да продължите да учите и да развивате своя интелект всеки ден, стремежа да разширявате своите познания и да подобрявате своите способности за едни по-добър и здравословен живот.

04 | Професионален Уелнес

Обхваща онези измерения, които ви помагат да намерите себе си в работата. Това е чувство на лична удовлетвореност, която изпитвате от вашата работа, когато тя е интересна, смислена и забавна за вас. Като жизнена концепция ви подкрепя да търсите своя истински професионален път, онзи които отговаря най-пълно на вашите желания, за да постигнете по този начини и по-добро физическо и психическо здраве.

05 | Социален Уелнес

Това е способността ви да се свързвате и да общувате ефективно с други хора. Като философия включва изграждане на близки, приятелски и интимни отношения, практикуването на съпричастност и ефективното изслужване на вашите приятели, грижата за другите и за общото благо, осъзнаването и приемането на факта, че и другите може да се погрижат за вас. Поддържането на позитивни и смислени връзки с вашето семейство, приятели и колеги.

06 | Физически Уелнес

Включва способността да издържате физически на ежедневното натоварване, да поддържате добра мускулатура и здравословно състояние чрез спорт, физически занимания, SPA, козметика и процедури за релакс.

През последните годите теоретиците на Уелнес успяха да включат към тези шест измерения и още едно: Уелнес на околната среда, който обхваща като понятие развитието на заинтересуваност към околната среда за запазване на един добър стандарт на живот.

Тези измерения не са ни непознати, нали? Това са добрите стари съвети за по-добър живот, но сега обединени в една стройна и (във време на постоянна надпревара) особено актуална концепция.

Този подход на обяснение дава отговор на въпроса защо понятието уелнес-център е толкова обширно. Уелнес-център би било всяко място, което съчетава всичките или части от горните 6 /7 измерения: дали това ще са курсове по автогенен тренинг, стрес-мениджънт, управление на кариерата, йога, фитнес зала, аеробика или масажи – наличието на развитието на едно или всички от уелнес измеренията прави мястото автоматично уелнес-център.

СПА / SPA

Със сигурност SPA е било неизвестно като понятие за Древна Месопотамия, Вавилон и Египет, но лечебната сила на водата и къпането в минерални води е било не по-малко познато за тях тогава, както и за нас днес. Физическото и психическото лечение чрез вода е практикувано и от древните гърци, римляни, западно европейци та чак до японците, в някогашната Османска империя и целия арабски свят. Древните римляни са познавали и малкото белгийско градче с име Spa, което се води и първия курорт, предлагал лечебни процедури чрез вода. Твърди се, че градчето било толкова известно че самата дума спа станала емблематична в английския език за място за рекреация и възстановяване. Това е едно от обясненията за поизхода на термина SPA. Ето и още:

Spagere (лат.) – извирам, лея се

От латинския израз Sanus Pro Aqua – здраве чрез вода

Който и да е произхода, факт е че модерните SPA водят началото си още от древната традиция на къпането в топли изворни и минерални води. Водните процедури са сърцето на спа изживяването, но те винаги са били комбинирани с множесто допълнителни процедури като масажи с различни продукти, аромати и последващ ефективен релакс.

Съвременното бизнес мислене в търсене на пазарни ниши добави към тези класически процедури и множество допълнителни, “неразделни” масажи и обвивания със фолио, слама и какво ли още не; калните бани се развиха в бани с мед, шампанско, шоколад и в последно време дори и бира. В надпреварата за привличане на клиенти започна комбинация между различните видове масажи и спа истерията измисли невероятни термини. Има голяма доза съмнение в ефективността на повечето процедури и предлагани продукти от гледна точка на биохимията и процесите, които протичат в нашето тяло.

И все пак, има четири основни изходни позиции, на които се крепи SPA лечението за здраве и душевен комфорт: топлинните процедури, водните процедури в комбинация с масаж, козметика и активен релакс. Това е същността на понятието SPA процедура, и всички допълнителни модерни процедури, продукти и комбинации не променят значението и последователността на изживяването.

И  в заключение, SPA не е терапия, за което задължително трябва да имате час в модерен спа център. SPA e отлично приложима и у дома.

––––––––––

Автор: В. Тошкова, собственик на Студио Сауна