Хидратация на кожата. Каква е връзката между красивото лице и водния баланс?Добрата хидратация на кожата е най-мощното ни оръжие по пътя към здраве и красота.

Красотата на кожата ни е един от трите фактора, които определят начина, по който биваме възприемани от околните и е основно послание за здраве, което отправяме към тях. Тя е фактор и първоначална причина да съумеем да спечелим доверието на хората около нас. В света няма лидер, който е с грозна кожа, замисляли ли сте над този факт?

В тази статия искам да разкажа защо и как да постигнем добра хидратация на кожата на лицето си в домашни условия и с домашни средства.

Защо е важна хидратацията на кожата?

Кожата е нашият най-голям орган и съставлява 20% от теглото на цялото ни тяло. При тегло 55 килограма, това означава, че 11 от тях са само кожа! Значително, нали? 70% от нашата кожа е съставена от вода или, при 55 кг телесно тегло, в кожата има 7,7 кг вода! Само повърхностния слой на кожата ни съдържа 20% вода, или 1,5 кг от водата в кожата ни, се намира само във външния слой, епидермиса. Водата в кожата е необходима на 3 нива: в клетката, в междуклетъчното пространство и на повърхностно ниво на кожата.

Защо й е на кожата толкова много вода?

Защото без вода клетките в нея не могат да извършват своите процеси, кожата няма еластичност и не може да изпълнява своите функции по защита.

Кожата всъщност е нашата външна обвивка, която ни пази от околния свят и гарантира, че всички органи в тялото ни ще функционират необезпокоявани.

Кожата е тази която ни пази от нахлуване на бактерии, химикали и вода. Дълбоките изгаряния на кожата, например, може да са причина за смърт, защото няма да има какво да защити нашите органи от външните фактори.

Именно под влияние на тези външни фактори, обаче, кожата ни губи вода – дехидратира се и ако не възстановяваме обратно тази вода, не само състоянието и външния вид на кожата ни ще се влошат, но и се изправяме пред здравословни проблеми.

Лошото тук е, че лицето е най-често изложено на тези външни фактори и кожата му спада към категорията бързо дехидратираща се кожа. Също шията, деколтето и ръцете.

Кои са факторите, които водят до дехидратация?

 1. Средата, в която живеем. Синтетичната среда и синтетичното осветление, дългите часове пред компютър и телевизор, дългите часове на изкуствена светлина.
 2. Прекомерното излагане на слънце, вятър, резките температурни промени, смяната на сезоните, студ, силна горещина, промяна в атмосферното налягане и ниската влажност на въздуха.
 3. Липсата на достатъчно вода в организма вследствие на болест и естествено стареене.
 4. Агресивните средства за почистване на лицето и кожата като цяло. Такива са всички лосиони със спирт, чист спирт, продукти с цел дезинфекция, мокри кърпички, сапуни (в това число и груби и глицеринови). Те предизвикват отстраняване на части от защитата на кожата като отстраняват мазнината й, което води до динамично изпарение на влага.
 5. Използването на твърде гореща вода, варовита вода и продължителен престой във вода. Това отстранява мазнината от повърхността на кожата. Отново, именно мастния, липофилен слой задържа влагата. Без него кожата започва динамично да губи вода.
 6. Стрес, напрегнатост на работното място, живот в конфликти, тежки пътувания, в това число и пътуването със самолет.
 7. Сухата кожа също е предпоставка за честа дехидратация. Липсата на достатъчно себум е предпоставка за по-лесното изпарение на влага от вътрешните слоеве на кожата.
 8. Възрастовите характеристики на кожата. С напредване на възрастта мастните жлези произвеждат все по-малко себум. Мазната кожа се нормализира, сухата кожа става още по суха. Липсата на мазнина в епидермиса е предпоставка за усилена  загуба на влага.

Какви са последиците от дехидратираната кожа?

Нарушеният хидробаланс на кожата води до повишаване на нейната чувствителност и във времето това довежда до множество козметични и здравни недостатъци:

 • бръчки,
 • зачервявания,
 • напуквания,
 • лющене,
 • спукани капиляри,
 • появяват се алергии,
 • кожата става податлива към вирусни заболявания,
 • брадавици,
 • кожата започва да остарява по-бързо и
 • да пигментира по-бързо.

Как да разпознаем, че кожата ни е дехидратирана?

 1. Основен показател за това е чувството за опънатост.
 2. Когато кожата е чувствителна и лесно раздразнима. Сърби и се лющи.
 3. Също признаците за дехидратация се забелязват в областта на линията на косата – там се появят по-сухи лющещи се области.
 4. Когато забелязваме повърхностни бръчици в областта на околоочния контур при присвиване очите си.
 5. Ако сутрин след измиване кожата се чувства много опъната. Усещането за опънатост може да бъде объркано с липса на мазнина. Ако кожата страда от липса на мазнина има усещането за сухота, но не и за опънатост. Ако кожата се чувства опъната, слагането на мазнина върху нея е грешното решение, тя има нужда от подходящ хидратиращ продукт.

Обезпокояващият и едновременно с това успокояващ факт е, че водният баланс в кожата е в динамично състояние, постоянно се променя.

Обезпокояващ е, защото за нас като жени, които държим на красотата и здравето си това означава, че постоянно трябва да следим кожата си.

Успокояващ е защото лесно се въздейства и ако се полагат системни грижи в домашни условия, резултатите са повече от блестящи.

Каква е разликата между суха и дехидратирана кожа? Или, голямото недоразумение между козметичната индустрия и клиента.

Често пъти, когато искаме да кажем, че на кожата ни й липсва вода, ние казваме: кожата ми е суха. И от езикова гледна точка имаме право. Какво предприемаме? Купуваме си крем за суха кожа.

Това, обаче е грешка.

Грешка е, защото козметичната индустрия и козметологията като наука с термина „суха кожа” означават кожа бедна на мазнини, а не кожа бедна на вода.

Купувайки крем за суха кожа, всъщност купуваме продукт, който повишава количеството мазнина, и ако кожата ни е мазна или комбинирана това още повече ще я омазни, но няма да я хидратира. Кожата ни може да съдържа нормално количество вода, да е 100% хидратирана, но тя се означава на етикетите на козметичните продукти с термина „суха“, когато е бедна на липиди, мазнини. Парадокс!

В козметичната индустрия липсата на влага в кожата се нарича с термините: дехидратация, респ. дехидратирана кожа. Кожата с нормално наличие на влага се нарича хидратирана.

Така че, когато усетите, че кожата е опъната, раздразнена, сърби и се лющи – не купувайте крем за суха кожа. Поискайте крем или крем-маска за дехидратирана кожа с интензивно и дълготрайно действие.

Достатъчно ли е да пием вода и да ядем зеленчуци, за да имаме добре хидратирана кожа?

Приемът на вода и свежи зеленчуци, макар и твърде важен за човешкото тяло за съжаление не доставя на кожата необходимата й хидратация, защото не доставя достатъчно вода там, където е необходима – в дълбочинните нива на кожата, особено тази на лицето.

Водата и зеленчуците също не са достатъчна гаранция и за хидратирана кожа на лицето, защото то е в непрекъснат досег с околната среда. Изброените в началото фактори може да доведат до съвсем различно състояние на кожата на лицето спрямо тази на други участъци на тялото – тялото може да бъде много добре хидратирано, зоната на лицето, обаче, да бъде в процес на дехидратация.

Когато се къпем и мием, ние също не доставяме вода вътре в клетките на кожата и междуклетъчното пространство. Отново, функцията на кожата е да предоставя бариера от нахлуване на бактерии, химикали и … вода. И тя изпълнява тази функция, дори когато обилно я обливаме с вода.

Защо ежедневната домашната грижа има значение?

С напредъка на технологиите козметичната индустрия се придвижва толкова бързо напред и обемът от козметични процедури е толкова голям, че дори козметиците се затрудняват да го следят. Независимо на каква по степен на новост или сложност козметична процедура отидем, първото нещо, което един професионален козметик ще иска да види е, че кожата на лицето ни е добре хидратирана.

Това е ключово, най-базово изискване и необходимост за нашата кожа, за да може тя да функционира въобще. И ако тя не е добре хидратирана, вероятността която и да е друга процедура да има ефект е много малка, или се постига с много посещения.

Ежедневната домашна грижа не само ще спести серията процедури за хидратация, но също ще гарантира, че ще изглеждаме блестящо дори при стресови промени на времето или налягането, каквито са смяната на сезоните и полетите със самолет, например.

Не само, хидратацията на лицето е основната съставка на младостта. Водата в съединителната тъкан на кожата поддържа колагена и еластина в добро състояние и като резултат овала на лицето ни е стегнат по-дълго време, скулите и веждите ни са повдигнати, а устните – по младежки плътни.

За да постигнем това, домашната козметична грижа трябва да бъде системна, целенасочена и много много стриктна. Това означава всяка сутрин, всяка вечер, всеки делник, всеки празник.

Как изглежда кожата, когато е добре хидратирана?

Блестящо, особено на дневна светлина! С равномерен тен, без петна. Плътно, без бръчки и вдлъбнатинки. С еднакви добре затворени порички. Мека на пипане и усещане, почти като като на бебе. Спокойна.

Добрата хидратация на кожата ще намали нейната раздразнимост. Ако имате чувствителна кожа, със сигурност знаете колко лошо е това.

В допълнение, добре хидратираната кожа ще задържа по-дълго златистия слънчев загар през лятото, а през зимата ще е устойчива на студа и няма да страда от зачервявания и спукани капилярчета.

4 съвета за добра хидратация на кожата в домашни условия

01 | Ежедневно почистване с качествени козметични продукти без спирт и алкохол

Продуктът за почистване на лицето е дори по-важен от самите хидратиращи кремове. Специализираните продукти запазват рН баланса на кожата, не премахват повърхностния липофилен слой и по този начин гарантират, че кожата ще съхрани водното си съдържание.

Препоръчително е да се използват професионални и качествени продукти и те да са съобразени с основния тип на кожата – суха, мазна или комбинирана.

02 |  Редовно полагане на маски за лице, целящи хидратация на кожата

Под редовно използване на маски, козметологията има предвид – всяка седмица!

лесна рецепта за хидратираща вода за лице

В 50 мл вода се вари 1 кафена лъжичка ленено семе (цели зрънца или смляно). Докато се вари се разбърква. Вари се няколко минути, докато стане гело-подобна течност и започне да ври с гъсти балончета. След като се охлади се прецежда. Продуктът има трайност една седмица и трябва да се съхранява в хладилник. Използва се минимум 2 пъти в седмицата, може и всеки ден, дори по 2 пъти на ден (сутрин и вечер). Нанася на лицето (с четка, памук или с ръка) за 10 минути и след като изсъхне се измива. Може да я прилагаме в банята преди да си измием зъбите. Докато се приготвим за излизане или лягане, тя ще е свършила своята работа. Маската работи безотказно, защото слузестите вещества в природните продукти съхраняват хидратацията и успокояват кожата.

03 | Ходете редовно на сауна за добра хидратация на кожата

Противно на всеобщите изказвания, че сауната води до дехидратация аз ще кажа обратното – редовното използване на сауна води до добра хидратация на кожата и ще обясня защо.

На всеки 15 минути в сауната, човешкият организъм губи между половин и цяла чаша вода. Затова, с цел превенция на тази загуба, се препоръчва приемът на поне 2 чаши вода за един сауна цикъл от 15 минути. Това не води до дехидратация на организма, напротив – запазва водния баланс и когато спазим това условие сауната не дехидратира организма.

Сама по себе си чашата вода не хидратира кожата, а тялото. И това е съществена разлика. Кожата получава вода благодарение на сауната, защото излизащата на вън пот я доставя точно там, където е необходима.

Д-р Бен Дъглас от Медицинския център на Университета в Мисисипи и автор на книгата Ageless: Living Younger Longer казва:

Потенето е начин да енергизираме кожата, така както упражненията енергизират нашите мускули. Когато се потим в сауната, потокът флуиди който преминава от вътрешността на тялото през кожата навън всъщност къпе кожните клетки с течност, богата на хранителни вещества. Тези флуиди запълват пространствата около клетките и дори изглаждат дребни бръчки.

Или накратко сауната е средство, който ще достави вода в кожата ни на всички три нива, на които е необходима.

Още за ползите от сауната по отношение на красотата и здравето може да прочетете тук.

04 | Използвайте хидратиращ крем или интензивно хидратиращ серум за лице

Подходящият, качествен и работещ крем за лице, ако бъде прилаган всеки ден (и особено два пъти на ден – сутрин и вечер) ще свърши чудеса. Грижата за хидратация на кожата трябва да е започнала най-рано на 18 години. Тъжен факт е, че настоящите условия на живот сведоха тази възраст дори по-надолу! В момента всеки информиран козметик ще каже „13 годишна възраст? Вече е време!”.

Прилагането на крем на лицето е лесно, не се изискват специфични умения, не отнема време за приготвяне и не отнема повече от половин минута за нанасяне.

Единственото му условие е да е специално означен като „хидратиращ“. Съветът ми е, използвайте крем за хидратация ежедневно.

Консултирайте се с своя козметик, поискайте наистина работеща формула и крем, който е подходящ специално за вас.

Ако нямате козметик, с който да се консултирате, търсете кремове и серуми с активни съставки като: хиалуронова киселина, уреа, алое вера.

В заключение искам да опровергая един абсурден мит, който се шири сред продавачите на козметика. „Хидратиращ крем не се използва през зимата, защото водата замръзва в кожата.“ Не е вярно. Нашето тяло се терморегулира само, то е независимо от околната температура и спада към биологичния вид хомотерми – животни, които поддържат постоянна телесна температура чрез набор от механизми. В нашия случай тя е около 36,6°С, далеч над точката на замръзване на водата. Терморегулацията всъщност е една от приоритетните дейности на нашето тяло и е причината да имаме нужда от толкова много енергия и храна. Водата в нашето тяло не замръзва. А зимата е изключително тежък период за кожата, която е в допир с околната среда – каквато е тази на лицето, ръцете и врата. И за да може да работи пълноценно, именно през зимата е изключително подходящо да се използва хидратиращ крем/гел/серум за лице.

––––––––––

Автор: В. Тошкова, собственик на Студио Сауна